Çift sayılı yıllar futbolseverlerin gönlünde hep farklı bir yer tutar. Dünya kupaları ve Avrupa şampiyonalarına sahne olan çift sayılı yazlar heyecanla beklenirken, diğer yıllar ise ligler başlayana kadar 2 aylık futbol hasretiyle geçerdi. Tüm dünyayı etkileyen Kovid-19 salgını alışkanlıklarımızı yerle bir ederken, futbol alışkanlıklarımızı da derinden sarstı. 2020 yazında yapılması planlan Euro 2020 Avrupa Şampiyonası, bir yıl rötarlı olarak 2021 yılında gerçekleştirildi. Bu sezon, Kovid-19’un etkilerinin azalmasıyla, spor takvimleri normale dönmeye başlamıştı ki Katar’da yapılacak 2022 Dünya Kupası’nın, iklim şartları nedeniyle kasım ayına ötelenmesi, futbolseverleri hayal kırıklığına uğrattı. Tam bu noktada Women’s Euro 2022, yani Avrupa Kadınlar Futbol Şampiyonası imdadımıza yetişti. İngiltere’de düzenlenen ve futbolsuz geçen yaz aylarına renk katan turnuva, İngiltere’nin şampiyonluğuyla sonuçlandı; biz seyirciler de birçok tarihi ana tanıklık etme şansını yakaladık.
Yıllar sonra, Women’s Euro 2022’yi düşününce ilk hatırlayacağımız şey turnuvaya gösterilen ilgi olacaktır. Biletleri aylar öncesinden satılan Euro 2022, insanların zihinlerindeki algıları da yıkmayı başardı. Futbolun bir erkek sporu olduğu önyargısını kırmak adına yıllardır mücadele veren kadın futbolcular, son 30 yılda çok büyük atılımlar yaptı. ABD, Brezilya, Almanya ve Fransa gibi, farklı kıtalardan ülkeler, yetiştirdiği yıldız futbolcular ve yetenekli jenerasyonlarla önyargıları büyük ölçüde yıktılar. 2022 yılı da bu noktada bir milat oldu. Geçen sezon Kadınlar Şampiyonlar Ligi’nde oynanan Barcelona – Real Madrid ve Barcelona – Wolfsburg karşılaşmalarını 90.000’in üzerinde seyirci Nou Camp’ta takip etti. Avrupa Şampiyonasının açılış maçı olan İngiltere – Avusturya maçında Old Trafford’u dolduran 68.871 kişi Avrupa Şampiyonaları tarihin en yüksek seyirci rekorunu kırarken, biletleri aylar öncesinden tükenen ve ev sahibi İngiltere’yle Almanya’yı karşı karşıya getiren final mücadelesinde 87.200 biletli seyirciyle yeni bir rekor daha kırıldı. Women’s Euro 2022, İngiltere’nin uluslararası turnuvalardaki 56 yıllık özleminin sona ermesi, hikâyeleri ve kalitesiyle unutulmaz spor olayları arasındaki yerini şimdiden almış oldu.
Dünya Kupası’nın kasım ayına ertelenmesiyle boş kalan yaz takvimini dolduran Avrupa Şampiyonası futbol seyircisini kendine çekti. Ancak ilginin asıl sebebi boş takvim değil, sahadaki futbolun kalitesiydi. 16 takımın katıldığı Euro 2022’de grup maçlarından itibaren pas oyununa dayalı, estetik anlamda doyurucu, sahada ne yaptığını bilen takımlar gördük ve oldukça kaliteli maçlar izledik. Grup aşamasındaki İsviçre – Portekiz ve Danimarka – İspanya maçları, rekabetin ve seyir zevkinin zirveye çıktığı maçların en iyi örneklerini oluşturdular. Eleme turlarında ise İngiltere’nin İsveç’i 4-0’la geçtiği maç haricindeki tüm eşleşmeler keyifli maçlara sahne oldu. Ev sahibi İngiltere’nin “Futbol evine dönüyor” mottosuyla katıldığı turnuva; Fransa, İspanya, Almanya gibi güçlü ekollerin ve gelişim gösteren ülkelerin zorlu mücadeleleriyle yaza damgasını vurdu. Kıran kırana geçen ve uzatmaya giden final maçı da dâhil olmak üzere, eleme maçlarında birbirine yakın seviyedeki takımların seyir zevki yüksek maçları izleyicilere keyifli anlar yaşattı. 6 maçta 6 gol atan İngiliz Bethany Mead ve Alman Alexandra Popp’un performansları da turnuvaya damga vuran bir diğer rekabetti. Attığı gollerle ülkesini finale taşıyan Alexandra Popp’un maçtan önce, ısınma esnasında sakatlanarak, Mead’le girdiği altın ayakkabı mücadelesini tribünden seyretmesi belki de turnuvanın en dramatik anına sahne oldu. Uzatmalarda Chloe Kelly’nin attığı golle tarihindeki ilk Avrupa şampiyonluğa kavuşan İngiltere sevince boğulurken, takımın teknik direktörü Sarina Wiegman da üst üste ikinci Avrupa şampiyonluğunu kutladı.
Women’s Euro 2022, futboldan uzak kaldığımız yaz aylarına renk ve heyecan kattı. Futbolseverler İngiltere’nin ilk kez uluslararası bir kupa kazanmasına, seyirci rekorlarına ve heyecanlı maçlara şahit oldular. Buraya kadar hep olumlu şeylerden bahsettik ancak turnuvaya katılan takımlardan bazılarının arasındaki seviye farkı özellikle grup maçlarında ortaya çıktı. Farklı sonuçlarla biten maçlar turnuvanın nazar boncuğu olarak görülebilir. Asıl sorun ise insanların kadın futboluna olan bakışı. Turnuvanın Türkiye’deki yayıncısı olan TRT Spor, çeyrek final ve yarı final maçlarını yayınlamak yerine, başka bir kanalda yayınlanan erkek futbol maçının dakika ve skor bilgisini vermeyi tercih etti. Hâlâ birçok insan, kadınların futbol oynamasını alaycı bir şekilde yorumluyor ve profesyonel olarak kadın futbolcular, erkek meslektaşlarına göre çok daha az gelir elde ediyor. Yayıncılık anlamındaki sorunlar aşılmaya başlasa da kadın ve erkek sporcular arasındaki eşitsizlik hâlâ devam ediyor. Women’s Euro 2022’nin ardından kadın futbolunun sahip olduğu potansiyel ortaya çıktı. Geriye sadece sporu yöneten erkeklerin bu potansiyeli fark etmesi kaldı.