İstanbul Modern Sinema’nın hazırladığı Biz de Varız! programı, 10. yılında geçtiğimiz yılın öne çıkan 9 filmini izleyiciyle buluşturuyor. Çevrimiçi ve ücretsiz gerçekleşecek programda 2021 yılında merak uyandıran, festivallerden ödüllerle dönen yerli filmler yer alıyor.
Vizyonda hak ettiği yeri bulamamış filmlerinden oluşan seçkide Fikret Reyhan’ın ikinci filmi Çatlak, prömiyerini Rotterdam Film Festivali’nde yapan tür filmi Cemil Şov, dünyaca ünlü müzik yapımcıları Ertegün kardeşlerin dünya müzik tarihine de etki eden caz macerasını anlatan belgesel Kapıyı Açık Bırak ve Tunç Şahin’in çevrimiçi olarak dünya prömiyerini yapacağı İnsanlar İkiye Ayrılır filmi yer alıyor.
Program boyunca gösterimlerin yanı sıra filmlerin yönetmen ve oyuncularıyla İstanbul Modern’in YouTube kanalında kısa söyleşiler de gerçekleştirilecek.
Program, sinemaseverlere 18 Ocak-7 Şubat 2022 tarihleri arasında müzenin internet sitesi üzerinden ücretsiz sunulacak.
BİZ DE VARIZ! PROGRAMI
OKUL TIRAŞI, 2021
18-20 Ocak
Yönetmen: Ferit Karahan
Oyuncular: Ekin Koç, Samet Yıldız, Melih Selçuk
Doğu Anadolu’nun karlarla kaplı ücra bir köşesindeki yatılı okulda okuyan Yusuf ve onun en yakın arkadaşı Memo’yu izleyen bir dram. Esrarengiz bir hastalığa yakalanan Memo’nun hastaneye götürülmesi gerekir. Kardan kapanan yolların açılmasını bekleyen baskıcı okul yönetiminin sakladığı sırlar, bu işten sorunsuz sıyrılmaya çalışırken ortaya çıkar. Ferit Karahan’ın gizem ve gerilimi sonuna kadar koruyan ikinci uzun metrajı, 71. Berlin Film Festivali Panorama bölümünde FIPRESCI (Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Federasyonu) Ödülü’ne layık görüldü.
GÖLGELER İÇİNDE, 2020
20-22 Ocak
Yönetmen: Erdem Tepegöz
Oyuncular: Numan Acar, Vedat Erincin, Ahmet Melih Yılmaz
Erdem Tepegöz’ün “Biz de Varız” programının ilk yılında gösterilen Zerre’den 10 yıl sonra çektiği ikinci uzun metrajı, bambaşka bir sinema sunuyor. Zamansız ve mekânsız bu hikâyede sistem bir makine, insanlar da o makinenin çarkları hâline gelmiş. Terk edilmiş, dev bir fabrikada çalışan insanların hayatta kalma mücadelesini izlediğimiz, bilim kurgu öğeleri de içeren bu distopya, günümüzün hissizleşme ve yabancılaşma hislerini de yansıtıyor. Dünya prömiyerini Moskova Film Festivali’nde gerçekleştiren film, gizemli bir mekânın merkezinde kurduğu görsel ve işitsel evreniyle dikkat çekiyor.
YENİDEN LEYLA, 2020
22-24 Ocak
Yönetmen: Barış Hancıoğulları
Oyuncular: Ahmet Melih Yilmaz, Ayfer Dönmez, Cem Zeynel Kılıç
Barış Hancıoğulları’nın ilk uzun metrajı, bir gecekonduda annesi Leyla ile birlikte sakin bir hayat süren Umut’un hikâyesini konu alır. Doğuştan dilsiz ve içe dönük bir karakter olan Umut bir tamirhanede çıraklık yapar. Annesinin son zamanlardaki garip davranışlarından şüphelenir ve onu gizlice takip etmeye başlar. Leyla bir adamla görüşmektedir. Umut, bu adamın kim olduğunu öğrendiğinde hayatı tepetaklak olacaktır. Filmin her anını dolduran başroldeki Ahmet Melih Yılmaz, Altın Koza’da “Umut Veren Genç Erkek Oyuncu” ödülünün sahibi oldu.
KAPIYI AÇIK BIRAK, 2021
25-27 Ocak
Yönetmen: Ümran Safter
Belgesel Nesuhi ve Ahmet Ertegün kardeşlerin caza olan ilgi ve sevgilerini anlatıyor. Ertegün kardeşler ırk ayrımcılığının yoğun olduğu 1930’lu ve 40’lı yıllarda Türkiye’nin ABD Büyükelçisi olan babalarını da ikna ederek siyahi caz sanatçılarına büyükelçilikte düzenli performanslar yapma imkânı tanımıştı. Sonradan kurdukları ve dünya müzik tarihinde önemli bir yere sahip Atlantic Records’un da hikayesini takip eden Kapıyı Açık Bırak, daha önce yayınlanmamış arşiv görüntüleri ve röportajlarla özellikle caz severleri zamanda bir yolculuğa çıkarıyor.
CEMİL ŞOV, 2021
27-29 Ocak
Yönetmen: Barış Sarhan
Oyuncular: Ozan Çelik, Nesrin Cavadzade, Alican Yücesoy
Bir güvenlik görevlisi olan Cemil’in hayâli oyuncu olmaktır. İstediği rol için girdiği seçmede, başarılı olabilmek için Yeşilçam filmlerinin ünlü kötü adamını oynayan Turgay Göral’ı canlandırması gerekmektedir. Zamanla iki karakter birbirine girer, Cemil’in dünyasında gerçekle ekran yer değiştirir. Stilize görsel dünyası, kara mizahı ve başroldeki Ozan Çelik’in doğaçlama ile karışık, bazı anlarda tek kişilik bir gösteriymiş havası veren oyunculuğuyla yoğun bir dram olan film tür sinemasına da göz kırpıyor. Cemil Şov, dünya prömiyerini Rotterdam Film Festivali’nde yaptı.
ZÎN VE ALİ’NİN HİKÂYESİ, 2021
29 -31 Ocak
Yönetmen: Mehmet Ali Konar
Oyuncular: Suat Usta, Korkmaz Arslan, Maryam Boubani
Bingöl’ün bir köyünde yaşayan Dayka Zîn, bütün toplumsal ve politik baskılara rağmen yakın zamanda İstanbul’da öldürülen oğlu için bir düğün halayı kurmak ister. Bu tuhaf istek hem ailesi hem de köy halkı tarafından kabul edilmez. Ancak yaşlı anne bu düğün konusunda mücadele etmeye kararlıdır. Yalın ve güçlü bu dram, Adana Altın Koza Film Festivali’nde Yılmaz Güney İlk Film Ödülü ve SİYAD En İyi Film ödüllerini kazandı.
ACI VE TATLI, 2021
1-3 Şubat
Yönetmen: Didem Şahin
Yönetmen Didem Şahin’in kendi hayatı ve çevresinden yola çıkarak kurguladığı belgesel, 1963’te Türkiye’den Almanya’ya işçi olarak giden anneannesi Nermin’in hikâyesidir temelde. Nermin’in hafızası Alzheimer ile birlikte kaybolmaya başlar ve yıllardır yaşadığı evden çıkması gerekir. Bunu öğrenen Şahin kamerasını alır, bir trene atlar ve İstanbul’dan Stuttgart’a onun yanına gider. Bu tren yolculuğu, zamanda bir yolculuğa dönüşür. Film bir aile üzerinden Almanya’ya göçün duygusal yorgunluğunu, dokunduğu hayat hikâyelerini acısıyla tatlısıyla anlatır.
ÇATLAK, 2020
3-5 Şubat
Yönetmen: Fikret Reyhan
Oyuncular: Hakan Salınmış, Hakan Emre Ünal, Tuğçe Yolcu
Fikret Reyhan’ın yazıp yönettiği ikinci film, İstanbul’da aynı binada yaşayan bir ailenin geçmişten kalan bir borç meselesiyle çatlayan ilişkilerini takip ediyor. Film; ansambl oyuncu kadrosu, hiç durmayan kamerası, iyi yazılmış diyalogları, tek mekânda kesintisiz planlarla geçen koreografisiyle gittiği her festivalden ödülle döndü. Bir aile içi çatışma üzerinden Türkiye’ye özgü sınıfsal ve sosyolojik gözlemlerde bulunan yapım, bize her yanıyla tanıdık gelen bir çatlağı anlatıyor.
İNSANLAR İKİYE AYRILIR, 2020
5-7 Şubat
Yönetmen: Tunç Şahin
Oyuncular: Burcu Biricik, Pınar Deniz, Aras Aydın
Duygu, bankaların çeşitli sebeplerden peşine düşemedikleri borçları her ne pahasına olursa olsun tahsil eden bir şirkette işe başlar. En yüksek tahsilatı yapan çalışanın ek prim kazandığı bu şirkette bir diğer çalışan da Bahadır’dır. İkilinin yolları, peşine düştükleri borçlulardan biri olan Ceren ile kesişir. Ancak Ceren’in dosyasında da beklenmedik bir sürpriz bulunmaktadır. Film, heyecanı yüksek bir gizemi çözerken, sistemin borçlu-alacaklı, patron-çalışan olarak belirlediği zorunlu ikilikleri de eleştiriyor. Film çevrimiçi olarak dünyada ilk kez gösteriliyor.