Maaza Mengiste’nin bizi 2. Dünya Savaşı’nın ilk gerçek çatışmasına götürüp, tarihi kayıtların dışında kalan kadın askerlere ışık tuttuğu romanı Gölge Kral, Esma Fethiye Güçlü’nün çevirisiyle Timaş Yayınları’ndan çıktı.
Mussolini ordusunun savaş tehdidi yaklaşırken, kısa süre önce yetim kalan Hirut, Kidane ve karısı Aster’in evinde hizmetçi olarak yeni hayatına uyum sağlamak için mücadele etmektedir. İmparator Haile Selassie’nin ordusunda bir subay olan Kidane, İtalyanlar ülkeyi işgal etmeden önce en güçlü adamlarını harekete geçirmek için acele eder. Hirut’a karşı gösterdiği ilk nezaket, zamanla acımasız bir gaddarlığa dönüşür ve Hirut kendini şiddet dolu, erkek egemen öfkenin dünyasında bulur. Bu arada, aralarında Yahudi fotoğrafçı Ettore’nin de bulunduğu yüz binlerce İtalyan asker, macera arayışıyla Etiyopya’ya hücuma hazırlanmaktadır.
Savaş başlayınca Hirut, Aster ve diğer kadınlar yaralılara bakmaktan ve ölüleri gömmekten fazlasını yapmak isterler. İmparator Haile Selassie sürgüne gittiğinde ve Etiyopya hızla umudunu kaybettiğinde, morali korumak için bir plan sunan Hirut bir köylünün imparator kılığına girmesine yardım eder ve onun önderliğinde kadınları İtalyanlara karşı silaha sarılmaya teşvik eder. Ama İtalyan ordusunun fotoğrafçısı Ettore’yle yolları acımasız şartlarda kesişince bir savaş tutsağı olarak kendi savaşını vermek zorunda kalır.
Hirut’un kalbindeki ateşi, içten öfkesi ve karanlıklardan yükselen sesi, kadın olmanın gerçekliğini bir halkın trajedisiyle buluşturuyor. Maaza Mengiste, büyüleyici anlatımıyla savaşın iki kutbuna da ses verirken yürek burkan, unutulmaz bir roman ortaya koyuyor.