YÜZ YIL SAVAŞLARI: BİR HALK TARİHİ

İngiltere’nin saygın tarihçilerinden David Green’in, erken modern Avrupa tarihinin siyasi ve toplumsal temellerinin nasıl atıldığını anlattığı Yüz Yıl Savaşları: Bir Halk Tarihi başlıklı eseri, Prof. Dr. Mete Tunçay’ın çevirisiyle VakıfBank Kültür Yayınları’ndan çıktı.

Savaşın insan kayıplarını kurumsal bir değişim bağlamında göstermeyi amaçlayan eser, Fransa’yla İngiltere’yi yeni bir çağa sokacak bir mücadele bağlamında ele alıyor. Savaşın Avrupa halkları üzerinde yarattığı etkinin araştırıldığı kitapta savaşın bireylerin ve kralların üzerindeki etkisi de mercek altında alınıyor. Türkçe literatüre kazandırdığı pek çok çevirisiyle tarih alanında değerli katkılar sunan akademisyen Prof. Dr. Mete Tunçay’ın çevirisiyle yayımlanan eser, veba salgınıyla beraber maddî ve psikolojik olarak derin etkiler bırakan savaşın, Fransa ve İngiltere’de kadınların statülerini ve rolleri nasıl değiştirdiğini, kadınlar için nasıl bir altın çağın başlangıcı olabildiğini de araştırıyor. 

Kronoloji, soyağaçları ve haritalarla desteklenen kitap; “Şövalyeler ve Soylular”, “Köylülük”, “Kilise ve Ruhbanlar”, “Barış Yapmak”, “Kralların Deliliği”, “Askerler”, “İşgal”, “Kadınlar ve Savaş”, “Savaş Esirleri” ve “Ulusal Kimlikler” başlıklarından oluşuyor. Sürükleyici bir anlatımla yaşanan çatışmaların özellikle İngiltere ve Fransa halklarını nasıl değiştirdiğini ve oluşturduğunu orijinal birincil kaynaklar üzerinden ele alan eser, Türk tarih çalışmalarında kendine pek yer bulamayan Yüz Yıl Savaşları için öncü bir rol oynuyor. 

Cevap Ver

Yorumunuzu giriniz
Adınızı giriniz