6. ALTIN KAŞIK GASTRONOMİ ÖDÜLLERİ SAHİPLERİ İLE BULUŞTU

Mutfak Dostları Derneği tarafından gerçekleştirilen 6. Altın Kaşık Gastronomi Ödülleri, Four Seasons Hotel Sultanahmet’te düzenlenen törende sahipleri ile buluştu.

Four Seasons Hotel at Sultanahmet ev sahipliğinde, Jumbo’nun katkılarıyla 15 Ocak 2025’te gerçekleşen 6.  Altın Kaşık Gastronomi Ödülleri gecesi; Türk gastronomi dünyasının önde gelen isimleri, basın mensupları ve kanaat önderlerinin aralarında bulunduğu davetlilerin katıldığı bir törende gerçekleşti.

Mutfak Dostları Derneği’nin 2018’de onur ödülü vererek başlattığı Altın Kaşık Gastronomi Ödülleri bu yıl “Yılın Servis Ödülü” kategorisinin de eklenmesiyle on iki ana kategori ve iki özel ödül ile sahipleri ile buluştu.

 6. Altın Kaşık Gastronomi Ödülleri kazananları şöyle sıralandı: 

  1. Yılın Türk Şefi: Bahtiyar Büyükduman
  2. Yılın Yabancı Şefi: Carlo Bernardini
  3. Yılın Genç Şefi: Ecem Karakuş
  4. Yılın Pasta Şefi: Ghislain Gaille
  5. Yılın Geleneksel Lokantası: Ali Mürdün, Hatay
  6. Yılın Yabancı Konsept Lokantası: Sankai by Nagaya, İstanbul
  7. Yılın Tek Ürün Geleneksel Lokantası: Hüsamettin Usta Kocabaylar Kebap, Denizli
  8. Yılın Pastanesi veya Tatlı Evi: Sevinç Pastanesi, İzmir
  9. Yılın Ürün Satış Noktası (Yiyecek & İçecek): Doğal Dükkân, Kavacık – İstanbul
  10. Yılın Gastronomi Kitabı: Hünkâr– Feridun Ügümü / Amida’nın Ruhu, Diyarbakır’dan İstanbul’a Likörlü Hayat – Silva Özyerli
  11. Yılın Dijital Yayını: Mutfaktan Sesler – MSA
  12. Yılın Servis Ödülü: Sunset Grill&Bar, İstanbul

Gecede Jüri Özel Ödülü, ülkemizde eğittiği şeflere yalnızca teknik bilgi değil, aynı zamanda yaratıcı bir vizyon ve mesleki tutku kazandırmadaki katkıları sebebiyle uzun yıllardır Türkiye’de yaşayan Erich Ruppen’e verildi. Ruppen 2017 yılından bu yana Le Cordon Bleu İstanbul’da Yönetici Eğitmen Şef olarak görevine devam ediyor.

Tuğrul Şavkay Başarı Ödülünü ise alkollü içkiler üretimindeki derin bilgi birikimiyle, özellikle rakı kültürümüze yaptığı uzun soluklu katkıları ile Mehmet Başkaya aldı. Kariyerine ülkenin köklü kurumlarından Tekel’de başlayan ve özelleşme süreci sonrasında sektörün gelişimine de katkı sunmaya devam eden Başkaya, sektöre destek olmaya ve deneyimlerini paylaşmaya devam ediyor.

Mutfak Dostları Derneği Hakkında

2026 yılında 35. yılını kutlayacak olan Mutfak Dostları Derneği, mutfak zenginliklerimizi, yeme-içme ve sunma adabını bütün özellikleriyle ortaya çıkarmak amacıyla kuruldu. Yurt içi ve yurt dışında mutfağımızın tanıtılmasını sağlamak, bu alanda eğitimler düzenlemek, yeme-içme ile ilgili gelişmeleri izlemek, mutfak kültürüne dair bilgilendirici çalışmalar yapmak ve bu tür çalışmaları özendirmek kuruluş amaçları arasında yer alıyor.

Türk mutfağı ile ilgili araştırmaları destekleyen, yayınlar hazırlayan, panel, konferans ve geziler düzenleyen dernek, önceden belirlenen temalarla hazırlanmış menülerin ikram edildiği gastronomik zenginliği olan yemekler organize ediyor. Mutfak Dostları Derneği, “Coğrafî İşaretleme Sistemi” ve “Türk Mutfağı’nın Yapı Taşları” gibi panelleriyle yıllardır Türkiye’nin yöresel, özgün lezzetlerinin kalite standartlarının, üretim bölgelerinin ve kriterlerinin belirlenmesinin önemine dikkat çekerek Slow Food ile ortaklaşa yürütülen AB projesi sonrası, “Anadolu Lezzet Envanteri”ni oluşturmaya başladı. 2018’den bu yana gastronomi alanında bir sivil toplum kuruluşunun girişimi olması nedeniyle tarafsız bir referans noktası olması amacıyla düzenlenen Altın Kaşık Gastronomi Ödülleri’ni düzenleyen Mutfak Dostları Derneği, geçtiğimiz iki yıldır ise, “Gıdanın Geleceği” seminer serisi ile içinde bulunduğumuz zor koşullarda ülkemizde ve dünyada gıdanın geleceğini masaya yatırarak çözüm önerileri de sunan çok sesli bir platform oluşturmayı hedefliyor. 

Cevap Ver

Yorumunuzu giriniz
Adınızı giriniz