Mahir Ünsal Eriş’in, samimi üslubuyla yer yer gülümseten, yer yer iç sızlatan bir çocukluk hikâyesi anlattığı romanı “Tatil Kitabı”, Doğan Kitap etiketiyle yayımlandı.
Eriş, ta ilk öykülerinden bildiğimiz şehirlere, tanıdığımız insanlara geri dönüyor, başka bir ifadeyle, gurbetten kendi topraklarına… 1980 yazında Almanya’dan “memleket”e gelen bir gurbetçi ailesinin küçük kızı Münevver’in dolu dolu yaz tatilini anlatıyor. Geçmiş zamanların sokağını, mahallesini, insanını özleyenlere o zamanlardan hoş bir hediye…
Münevver, Almanya’da doğup büyümüş küçük bir kız çocuğudur ve yaz tatilinde ailesi tarafından taşradaki akrabalarının yanına bırakılır. Almanya’da yabancı bir kimlik ve kültürle büyümüş olan Münevver, taşra yaşamıyla, oradaki insanların samimiyeti, dili ve kültürüyle tanışırken içsel bir yolculuğa çıkar. Yabancısı olduğu bu dünyada, devrimci kimlik taşıyan akrabalarının etkisiyle memleketine ve köklerine dair yeni şeyler öğrenir. Bu süreç, Münevver için aile bağlarını ve aidiyet duygusunu sorgulamasına neden olur. Kitap, bir yandan köydeki samimi hayatı ve insanları anlatırken, diğer yandan Münevver’in çocukça masumiyetiyle hayatı anlamlandırma çabalarını ortaya koyar.
“Babası günlerdir direksiyon sallamaktan bitaptı ama Bulgar toprağında gazı kökledikçe neşe ve heyecanı da artıyordu. Yıllar sonra memleket diye diye ölüp bittiği ülkesine dönmenin sevinci, çalmasınlar diye sapından bileğine bağladığı tahta bavulu üstünde oturarak trenle gittiği gurbetten şimdi kendi arabasıyla dönmenin gururuna karıştıkça baba biraz daha sevinçle, çocukça bir coşkuyla doluyordu.”