KAMP VE KARAVAN ROTALARI 11: KÖYCEĞİZ

Kamp ve Karavan Rotaları’nın son bölümünde Türkiye’nin 16. Cittaslow şehri (yavaş, sakin şehir) kabul edilen Köyceğiz’deyiz. Yavaş şehir unvanını sonuna kadar hak eden Köyceğiz; 2-3 katlı evleri, sakin sokakları, yerel pazarları, kordondaki yürüyüş ve bisiklet yolları ile farklı bir tatil beldesidir. Aslında tatil yerinin ötesinde, Köyceğiz son yıllarda şehirden kaçan birçok insanın taşındığı bir yer hâline gelmiştir.  Harika bir doğası olan bölge, küçük ve güzel konaklama tesislerine sahiptir. Karavancılara son yıllarda, özellikle göl kenarında konaklama konusunda zorluk çıkarılsa da karavan ve kamp tutkunları bölgeyi çok sever.

Köyceğiz Gölü, ilçe merkezine gelen herkesin deniz sandığı bir görüntüye sahiptir. Türkiye’nin, “ayaklı göl” olarak tabir edilen, bir kanal vasıtasıyla denize dökülen tek gölüdür. Gölün arkasında Batı Toroslar dağ silsilesi yer alır; önünde ise Dalyan kanalı bulunur. Gölün suları, Dalyan Boğazı ile Akdeniz’e ulaşırken, tatlı su yerini tuzlu suya bırakır. Köyceğiz, Doğu Karadeniz’den sonra ülkenin en çok yağış alan bölgesidir ve su kaynakları bakımından çok zengindir.  İlçe, endemik bir tür olan sığla ağacı ile kaplı ormanlara ev sahipliği yapar.

Köyceğiz ve çevresinde gezilecek çok yer vardır; bölgeye en az bir hafta ayrılmalıdır. SultaniyeKaplıcaları, Yuvarlak Çay ve Toparlar Şelalesi görülmesi gereken yerlerin başında gelir. Bu üç bölge de kamp yapmak için harika noktalar barındırır. Bir de Sandras Dağı ve eteklerinde yer alan doğal güzellikler vardır. 2.295 metre yüksekliğe ulaşan dağ, karaçam ve sığla ormanlarının yanı sıra, alpin bitki örtüsüyle de ülkemizin en özel dağlarından biridir. 

Sandras Dağı’nın eteklerinde, 800 metre rakımdaki Ağla Yaylası Köyü’nde yer alan anıt ağaç niteliğindeki karaağaçlar koruma altındadır. İlçe merkezine 12 km uzaklıkta bulunan Ağla Yaylası, Köyceğizlilerin yazları sıcaktan ve nemden kaçış noktasıdır. Yaylanın 13 km ilerisinde, Sandras Dağı zirvesine yakın bir konumda, 1.750 metre yükseklikte Gökçeova Göleti bulunur. Gölet, Köyceğiz Orman İşletme Müdürlüğü tarafından, orman yangınlarının söndürülmesi için helikopterlerin su alma alanı olarak yaptırılmıştır. Çam ağaçlarıyla çevrili, 50 dönüme yayılmış bu alan, kampçıların ve yürüyüşçülerin çok sevdiği bir bölgedir.   Gökçeova Göleti’nin daha da yukarısında, 1.903 metre yükseklikte Kartal Gölü bulunur. Türkiye’nin en yaşlı karaçam ormanı buradadır. Kartal Gölü ve çevresi, Orman Bakanlığı Milli Parklar ve Yaban Hayvanı Koruma Genel Müdürlüğü tarafından koruma alanı olarak ilan edilmiştir.

Köyceğiz kordona indiğinizde sağ tarafa doğru yürürseniz göl kenarındaki Delta Plajı’na ulaşırsınız. Köyceğiz Gölü’nde yüzülebilmesine rağmen, bölgede denize girmek isteyenlerin çoğu Ekincik Koyu’nu tercih eder. İlçe merkezine 35 km uzaklıkta bulunan koyda birçok kamp tesisi de bulunmaktadır. Marmaris – Göcek rotasındaki teknelerin de uğrak yeri olan Ekincik Koyu’na araçla ulaşım da çok rahattır.

Köyceğiz’den kıvrıla kıvrıla giden yolda nefis göl manzarasını seyrederek koya ulaşıyorsunuz. Ekincik’e giderken Kaunos Antik Kenti’ne ev sahipliği yapan Çandır Köyü’ne de uğramalısınız. Organik Köy Projesi kapsamında geleneksel köy yaşamının, doğal ve kültürel varlıklarının tanıtılması, köy pazarı, ev pansiyonculuğu, organik tarım gibi faaliyetler konusunda desteklenen bu köy görülmeye değer. Köyün içinden Çandır Plajı’na giden bozuk bir yol bulunuyor. Plaja kadar gidemeseniz bile, yol üzerinde bulunan Dalyan deltasını, İztuzu kumsalını ve Kaunos’u kuşbakışı görebileceğiniz seyir noktalarını kaçırmayın.

 * Daha detaylı bilgiye Tefrika Yayınları’ndan çıkan Kamp ve Karavan Rotaları isimli kitaptan ulaşabilirsiniz.

Cevap Ver

Yorumunuzu giriniz
Adınızı giriniz