Kamp ve Karavan Rotaları’nın 9. durağında, sahip olduğu havalimanı ile bölgenin ulaşım ağında çok önemli bir noktada olan Dalaman’dayız. Marmaris, Fethiye, Kaş gibi turistik beldelere gidenlerin yolu Dalaman’dan geçer fakat bölgeyi keşfetmeye zaman ayrılmaz. Muhtemelen Dalaman’ın ilçe olmasını sağlayan en önemli unsur da havaalanına sahip olmasıdır. Bölge, turizme yönelik tesisleşmede komşularından oldukça geridedir. Oysa Dalaman’da da güzel koylar, doğal kamp alanları, yürüyüş yolları ve en önemlisi uzun bir rafting parkuru bulunur.

Dalaman’ın her iki yanında bulunan Göcek ve Sarıgerme’yle birlikte bölge, harika koylara ve halk plajlarına sahiptir. Ayrıca Dalaman Çayı ve Akkaya Vadisi’nin bulunduğu bölge, doğaseverler için bakir rotalar barındırır. Dalaman’ın tadını, daha çok, teknesi olanlar çıkarır çünkü çoğu koya yol yoktur. Yol olan yerlerde ise kamp karavan tutkunları için konaklayacak tesis bulmak çok zordur; sezonda, plajlarda karavanla konaklamak da yasaktır. Bölge turizmden çok, Dalaman Çayı sayesinde tarıma yoğunlaşmıştır. Batı Toroslar’ın Göktepe ve Yaylacık dağlarından inen kolların birleşmesiyle büyüyen çay, yaklaşık 200 kilometrelik bir yolculuğun ardından Ortaca üzerinden denize dökülür ve sadece Dalaman’ı değil, geniş bir bölgeyi besler. Dalaman Çayı bölgenin hayat kaynağı olmasının yanı sıra rafting tutkunları için de müthiş bir parkura sahiptir. Fethiye’den Köyceğiz’e kadar olan bölgede birçok turizm şirketi günübirlik rafting deneyimi turu satmaktadır.

Dalaman’ın bitişiğindeki Göcek, Fethiye ilçesine bağlıdır. Aslında Göcek hiçbir ilçeye bağlanmasa da olurmuş. Yat tatili dendiği zaman akla ilk gelen yerlerden biri olan Göcek, dünyaca ünlü koylarıyla başlı başına ayrı bir dünya çünkü. Göcek çevresinde bir sürü ıssız koy ve ada bulunur. Sadece tekneyle ya da yürüyerek ulaşılabilen bu koyların çoğu, maalesef lüks restoranlar tarafından kapatılmış durumdadır. Göcek’teki restoranlar ve oteller komşu beldelere göre daha pahalıdır. Göcek’te çarşıda, marinada yürürken bir Avrupa şehrinde olduğunuz hissine kapılıyorsunuz.
Dalaman ve çevresinde araçla gidilebilen koyları listelemek istersek en başa Sarsala’yı yazmamız gerekir. Sarsala Koyu’nun yolu asfalttır ama yer yer keskin dönüşler barındırdığından, uzun araçlar için uygun değildir. Tekneler için oldukça korunaklı bir konumda yer alan Sarsala Koyu, sadece Dalaman’daki değil, güneydeki en güzel koylardan biridir. Sarsala’yı çevreleyen 12 Adalar, koyun oldukça akıntısız ve korunaklı olmasını sağlar. Sezonda girişi ücretli olan koyda bir restoran da bulunmaktadır. Sarsala Koyu’ndan tekne ile Kapıdağ Yarımadası üzerindeki küçük koylara ulaşılır.

Dalaman’ın doğal güzelliklerinden biri de Kapukargın Mahallesi sınırları içinde yer alan Kocagöl’dür. Sarsala Koyu üzerinde yer alan göl, kükürtlü acı sularıyla bir lagün gölüdür. Kocagöl önceden tamamen denizle birleşikken, sonrasında denizle arasının dolmasıyla göl hâlini almış.
Dalaman’a çok yakın konumdaki Göcek’in koyları da büyüleyicidir. Killebükü Koyu, bölgede kısmen de olsa bakir kalabilmiş, araçla da ulaşılabilen koylardan biridir. Buraya karayolundan ulaşım vardır ama yolun son 2-3 kilometresi binek araçlar için çok uygun değildir. 2022 ilkbaharında, Sarsala’da olduğu gibi, Kille koyuna da bir tesis yapılmaya başlandı; muhtemelen yolu da yakında asfalt olacaktır. Kille Koyu’na inerken sol tarafta yer alan ve manzarasıyla büyüleyen Boynuzbükü ise küçük, güzel bir koydur. Koyda teknelere hizmet veren bir restoran bulunur.

Ulaşımı daha rahat olan bir plaj isteyenler ise Dalaman havaalanının hemen yanında bulunan Kayacık Plajı’na gidebilirler. Plaj, ilçe merkezine en yakın konumdaki, denize girilebilecek yerdir. Deniz kenarında vakit geçirmek, karavanla kalmak, gün batımını izlemek için Kayacık güzel bir konumdadır. Plajda fiyatları oldukça makul bir restoran da bulunmaktadır. Sarıgerme Plajı ile birleşen kumsal 10 km uzunluğa ulaşmaktadır. İlçe merkezinde yer alan Kükürt Kaplıcası da Dalaman’ın doğal zenginliklerinden birisidir. Tesiste bir restoran da bulmaktadır ve otopark kısmında ücret karşılığı karavanla kalınabilmektedir.
* Daha detaylı bilgiye Tefrika Yayınları’ndan çıkan Kamp ve Karavan Rotaları isimli kitaptan ulaşabilirsiniz.