AYRIMCILIK, DİRENİŞ VE AŞK: HACILAR YOLU

2021’de Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan Abdulrazak Gurnah’ın aşk ve ırkçılık gibi iki uzak ucu aynı merkezde buluşturmayı başaran yeni romanı Hacılar Yolu, Mehmet Deniz Öcal’ın çevirisiyle İletişim Yayınları’ndan çıktı.

İngiltere’deki hayatında aşağılanmayla, yoksullukla mücadele eden Daud, bir yandan da Tanzanya’daki acı dolu geçmişinin bıraktığı kalıntıları mercek altına alıyor. Hizmetli olarak çalıştığı hastanede hemşire Catherine’le tanışmasıyla ve kendini gerilimli bir aşkın içinde buluşuyla, Daud’un hayatı yeni bir safhaya geçiyor. Çok az kişinin zihnini büsbütün arı tutabildiği ayrımcılık karşısında âdeta hissizleşiyor Daud ama yeni direniş yöntemlerinin peşine düşmekten de vazgeçmiyor.

Kapısına geldiği sırada katedral çanlarının dokuzu vurduğunu duydu. İçeri girerken nefesini tuttu, ardından havanın ciğerlerine küçük dozlarla dolmasına müsaade etti. Ev sahibi piyano tuşlarına inanıyordu, ama çürümüş parkeleri yeniletmeye tenezzül etmiyordu. Daud bu inancı açıkça sorgulamıştı: “Nasıl bir yandan ırkların bir arada yaşayabileceğini, 14siyah ve beyaz piyano tuşları gibi bir araya gelebileceklerini söyleyip bir yandan da beni ve halkımı böyle sömürebilirsiniz?”

Cevap Ver

Yorumunuzu giriniz
Adınızı giriniz