KAMP VE KARAVAN ROTALARI 2: ADRASAN

Antalya’nın Kumluca ilçesine bağlı Adrasan, Kamp ve Karavan Rotaları’ndaki 2. durağımız oluyor. Sırtını Beydağları’na dayamış, narenciye ağaçlarının içine gizlenmiş, doğal bir limana sahip Adrasan ya da daha az bilinen adıyla Çavuşköy, yaz tatili sevenlerin tercih ettiği bir bölge olarak tanındı. 2 km uzunluğunda yay şeklindeki sahili, tesis bulunmayan küçük koyları ile uzun yıllardır balıkçılık ve mavi yolculuk tutkunlarının da durak noktalarından biri oldu. Son yıllarda ise sayıları hızla artan kamp tesisleri sayesinde farklı bir kitleye de ev sahipliği yapmaya başladı. Alternatif doğa turizminin gelişmesi ile bölgede yer alan otellerin çehresi değişti, bungalov ve glamping tesislerinin sayısı arttı. Yollardaki artan karavan sayısını fark eden kamp alanları, oteller bahçelerinde (otoparklarında) karavancıları kabul etmeye başladılar.

Adrasan, hareketli bir gece hayatına sahip olmaması sebebiyle, komşusu Olympos’un gölgesinde kalmış bir beldedir. Bunun yanı sıra sahil şeridinde sıkışık bir şekilde açılan restoranlar, konaklama tesisleri ve koyun ortasını kaplayan yolcu tekneleri kalabalığı bölgenin sakinliğini bozmaya başladı. Yine de barındırdığı gizli koyları, doğal kamp alanları, yürüyüş rotaları, Adrasan’ı doğa severler için çok çekici kılıyor. Koyun hemen yanında tüm görkemiyle yükselen Musa Dağı ve koyun hemen gerisindeki Markız Dağı el değmemiş ormanlara, patikalara sahip. Kaynağını Tahtalı Dağı’ndan alıp, Adrasan’ın içinden akan çay da beldeye ayrı bir güzellik katıyor. Turizm pastasından komşusu Olympos ve Çıralı kadar büyük pay alamasa da Adrasan’da ihtiyacınız olan çoğu şeyi bulabilirsiniz. Büyük marketler, kasap, fırın, bankamatikler; Adrasan plajına giden yol üzerinde, denize 2-3 km mesafede bulunuyor.

Adrasan’dan sıkı bir yürüyüşle ulaşılan Taşlık Burnu üzerinde yer alan ve Türkiye’nin en yüksek (227 m) feneri olan Gelidonya Feneri de bölgenin bir başka zenginliği. Likya rotasının sembollerinden biri olan ve uluslararası bir üne sahip feneri görmek için, çoğu Ukrayna ve Rusya’dan gelen yabancı gezginler de Adrasan’da konaklıyor.

Her yazlık bölge gibi, okulların kapandığı haftadan itibaren Adrasan da çok yoğun oluyor. Müziğin sesini sonuna kadar açan günübirlik teknelerin yarattığı gürültü, denize girenleri ve sahil şeridinde konaklayanları rahatsız ediyor. Bembeyaz kumu ve turkuaz rengi deniziyle Maldivler’e benzetilen Suluada son yıllarda çok popüler olunca Adrasan sahilindeki tekne sayısı da hızla arttı. Bölge zaten koylar bakımından çok zengin; Ceneviz Koyu, Akseki Koyu, Tuzla Koyu, Sazak Koyu’na da tekne turlarıyla gidilebiliyor. Tuzla Koyu ve Sazak Koyu’na yürüyerek ya da yerden yüksek off-road araçlarla da ulaşılabiliyor.

* Daha detaylı bilgiye Tefrika Yayınları’ndan çıkan Kamp ve Karavan Rotaları isimli kitaptan ulaşabilirsiniz.

Cevap Ver

Yorumunuzu giriniz
Adınızı giriniz