Kamp ve Karavan Rotaları’na Antalya’nın en sakin tatil beldelerinden biri olan Çıralı’dan başlıyoruz. Tahtalı Dağı’nın eteklerindeki Çıralı, Akdeniz’e sızmış bir Ege kasabası havasına sahip, insana huzur veren bir yerdir. Karavanla konaklamaya uygun tesisleri, deniz kaplumbağalarının üreme alanı olan eşsiz sahili, etrafında görülecek doğal güzellikleri, tekne turları, yürüyüş rotaları sayesinde kamp tutkunlarına ve doğaseverlere kendini hemen sevdirir Çıralı.
Çıralı sahil şeridinin arkasına uzanan narenciye ağaçlarının arasına gizlenmiş butik oteller, bungalov tesisleri, kamp alanları doğayla uyum içindedir. Sevimli, küçük çarşısında lezzetli yemekler yiyebileceğiniz az masalı restoranlar, kafeler, bisiklet kiralayan dükkânlar, temel ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz marketler, bankamatikler bulunur.
Çıralı, her iki tarafı yüksek kayalık tepelerin arasında sıkışmış 3 km uzunluğundaki plajını, Akdeniz sahilindeki antik şehirlerin en güzellerinden biri olan Olympos ile paylaşır. Haritadan bakınca bu iki belde aynı yer gibi görünür; hatta geniş bir kumsala sahip olan plajdan yürüyerek Çıralı’dan Olympos’a kolayca geçilebilir. Araçla gitmek içinse virajlı yollarda 20 km sürmeyi göze almak, tekrar ana yola çıkıp bir sonraki sapaktan inmek gerekir. Bunun nedeni, Olympos Antik Kenti’nin içinden geçen çayın, kumsalı Olympos ve Çıralı diye ikiye ayırmasıdır.
Yan yana bulunmalarına rağmen, Çıralı ve Olympos’un farklı tatil zevklerine düşkün insanları kendine çekmesi oldukça ilginçtir. 2000’li yılların başında dünyayı gezen sırt çantalı genç gezginlerin uğrak noktalarından biri olan Olympos, son yıllarda Likya Yolu’nu yürümek için gelen yabancı gezginleri kendine çekmeye başladı. Çıralı ise sadece birkaç otele sahip olduğu 90’lı yıllardan günümüze kadar, hareketten çok sakinliği seven misafirleri ağırladı. Daha uygun konaklama seçeneklerine, gece hayatını tadabileceğiniz mekânlara sahip olması sayesinde gençler genellikle Olympos’un yolunu tutarken, dinginlik isteyenler ve çocuklu aileler daha çok Çıralı’da konaklamayı tercih eder.
Olympos ve Çıralı bölgesinin tarihini bilmeden bölgeyi gezmek yolculuğunuzu eksik bırakacaktır. “Yüksek dağ” anlamına gelen adını Tahtalı Dağı’ndan alan Olympos, Likya Medeniyeti’nin önemli yerleşim merkezlerinden biri olarak kabul edilir. Zamanında, içinden geçen çay sayesinde gemilerin şehrin içine kadar girebildiği bu liman kentinin kalıntılarını görmek için her sene binlerce yerli turist bölgeye gelir. Antik kentin ortasından geçen çayın her iki yanında bulunan çok sayıda antik tapınak, mezar ve kalıntıyı gezmek için yürüyüş yolları yapılmıştır. Olympos, döneminin korsanlar kenti olduğu için mezarların birçoğunun korsan gemisi kaptanlarına ait olduğunu düşünülmektedir. Olympos Antik Kenti, sahile giden yürüyüş yolu üzerinde bulunur ve müze kart geçelidir. Olympos sahilinden kalkan tekne turları ile Phaselis Antik Kenti, Ceneviz Koyu, Sazak Koyu, Suluada gibi birçok güzel koya gidip yüzebilirsiniz. Olympos ile Adrasan arasında da kara ulaşımı olmayan birçok küçük koy vardır.
Olympos için Antik Kent bölgesi, Çıralı içinse Yunan mitolojisinde bir efsane olarak anılan Yanartaş (Chimaera) mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında gelir. Yer altından çıkan metan gazının yüzeyde hiç sönmeden yüzyıllardır yanması sonucu oluşan, Likya yolu üzerinde bulunan Yanartaş’ın girişi için 15 TL ödemeniz gerekiyor; müze kart geçmiyor. Yanartaş Mesire Alanı girişine kadar aracınızla ulaştıktan sonra, patika yoldan yaklaşık yarım saat süren (1,5 km) tırmanışla 230 metre yükseklikte bulunan Yanartaş’a ulaşıyorsunuz. Özellikle havanın karardığı saatlerde çok etkileyici bir atmosfere sahip olan Yanartaş’a giderken yanınıza yürüyüş ayakkabısı, su, polar ve kafa feneri almayı unutmayın. Yanartaş’ta geceleme şansınız bulunmuyor, 22.00’de bölgeyi boşaltmanız isteniyor. Erken saatte yola çıkarsanız Yanartaş’tan Çıralı’ya geri dönmek yerine, patika yoldan yürümeye devam edip Ulupınar’a, hatta Beycik’e ulaşabilirsiniz.
* Daha detaylı bilgiye Tefrika Yayınları’ndan çıkan Kamp ve Karavan Rotaları isimli kitaptan ulaşabilirsiniz.