ETNOMÜZİKOLOJİ: KÜLTÜRLER VE MÜZİKLER

Ulaş Özdemir, Mehtap Demir ve Evrim Hikmet Öğüt’ün, 2. Dünya Savaşı sonrasında şekillenen etnomüzikoloji disiplinini kapsamlı bir literatürle ele alma hedefiyle hazırladıkları Etnomüzikoloji: Kültürler ve Müzikler, İthaki Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Etnomüzikoloji disiplini, hem geçirdiği tarihsel süreç hem de güncel durumu açısından sürekli oluşum halinde olan bir alandır. Her ne kadar geçmişi; müzik folkloru, müzik etnografisi, müzik sosyolojisi, hatta müzik felsefesi gibi birçok müzik araştırma alanı ve antropoloji, sosyoloji başta olmak üzere müzik dışı pek çok alanla ilişkili olsa da oldukça dinamik bir disiplindir.

Kitapta emeği geçen yazarlar; etnomüzikoloji, müzikoloji, müzik antropolojisi ve dans araştırmaları alanlarından gelen, çoğunlukla aynı kuşaktan sayılabilecek uzmanlar olarak, bu alanların etnomüzikolojiyle olan ilişkilerini genel etnomüzikoloji literatürü içerisinden değerlendiriyorlar. Kitaptaki konu ve kavramların birçoğu (performans, toplumsal cinsiyet, popüler kültür, dans, kimlik, göç vb.) etnomüzikoloji dışında pek çok disiplinin çalışma konuları arasındadır. Ayrıca notasyon, müzik etnografisi vb. konular ise müzikle ilişkili diğer birçok bilimsel alanın kullandığı yöntem, teknik ya da yaklaşımlarla ilişkilidir. Bu yüzden kitapta ele alınan konu ve kavramları mümkün olduğunca derinlemesine incelerken, etnomüzikologların bunları nasıl ele aldıkları sorusunu cevaplamak ana hedef olmuştur.

Cevap Ver

Yorumunuzu giriniz
Adınızı giriniz