Sinematek/Sinema Evi’nin şubat, mart ve nisan aylarını kapsayan yeni programında sinema tarihinin ve günümüz sinemasının mihenk taşı filmleri seyirciyle buluşacak. Programın merkezinde Luis Buñuel toplu gösterimi yer alıyor.
Buñuel’in 1929 tarihli ilk filmi Bir Endülüs Köpeği’nden (Un chien andalou) kısa metrajlı 1933 yapımı az bilinen belgeseli Ekmeksiz Toprak’a (Las Hurdes), gönüllü bir sürgünle yerleştiği Meksika’da çektiği Unutulmuşlar (Los Olvidados), O (Él), Bir Suçlunun Yaşamı (Ensayo de un crimen), Nazarín, Yok Edici Melek (El ángel exterminador), Çölün Simon’u (Simón del desierto) ve Viridiana’ya; usta yönetmenin Fransa’da yaşadığı yılların etkisinde çektiği Altın Çağ (L’âge d’or), Seni Sevmeyeceğim (Tristana), Bir Oda Hizmetçisinin Güncesi (Le journal d’une femme de chambre), Gündüz Güzeli (Belle de jour), Burjuvazinin Gizli Çekiciliği (Le charme discret de la bourgeoisie) ve Arzunun Şu Karanlık Nesnesi’ne (Cet obscur objet du désir) filmografisinin köşe taşı hüviyetindeki 15 filmi izleyicilerle buluşacak.
Yeni programda ayrıca, 20 yıldır sinema tarihi ele alan belgeselleriyle sinema dünyasında büyük bir etki taratan Mark Cousins ile beraber modern sinemayı ele alan bir seçki de var. Sinema tarihini son derece kişisel bir yaklaşımla ele alan belgeselleriyle tanıdığımız, kendisini filmler üzerine filmler üreten bir sinemacı olarak da tanımlayan yönetmen Mark Cousins, ülkemizde ilk kez seyirciyle buluşacak yeni filmi Filmin Hikâyesi: Yeni Bir Nesil (The Story of Film: A New Generation) ve bu filme referansla bizim için özel olarak oluşturduğu 6 filmlik seçkiyle Sinematek/Sinema Evi’ne konuk oluyor. Cousins’ın seçkisinde Ali Abbasi’nin 2018 yapımı filmi Sınır (Gräns), Pirjo Honkasalo’nun sarsıcı belgeseli Melankolinin 3 Odası (Melancholian 3 huonetta), Apichatpong Weerasethakul’un sinema ve rüyanın sınırlarını zorlayan yapıtı Saltanatın Mezarlığı (Rak ti Khon Kaen), Jennifer Kent’in 2010’lu yıllara damga vuran “Dişi Gotik” alt türünü tetikleyen başyapıtı Karabasan (The Babadook), Nitesh Tiwari’nin son dönem Hindistan sinemasında iz bırakan epik filmi Dangal ve Alice Rohrwacher’ın masumiyete ve sömürüye dair incelikli filmi Mutlu Lazzaro (Lazzaro felice) yer alıyor.
Günümüzde belgesel sinemanın tüm dünyada büyük bir atılım yaşadığını ve belgeselin sınırlarının, kurmacanın sınırlarıyla iç içe geçtiğini, belgesel anlatılarının tıkanan kurmaca anlatısına yol gösterdiğini iddia etmek mümkün. Türkiye’de de yakın zamanda çekilen ve pandeminin dayattığı koşulların da etkisiyle, beyazperdede izleyiciyle doyasıya buluşma şansı elde edememiş kalburüstü belgeseller, bu atılımın bir parçası hüviyetinde. Üç aylık programın ciddi bir kolunu da bu sebeple, yakın zamanda çekilmiş Türkiye yapımı belgeseller oluşturuyor. Seçkide Serdar Kökçeoğlu’nun imzasını taşıyan Mimaroğlu, Zeydep Dadak’ın Ah Gözel İstanbul, Eytan İpeker’in Miss Holokost Survivor, Deniz Tortum’un Maddenin Halleri, Volkan Üce’nin Her Şey Dahil ve Ahmet Çupur’un Yaramaz Çocuklar filmlerinin yanı sıra, Chloe Fairweather’ın Ölümüne Boşanmak, Ayşegül Selenga Taşkent’in Ovacık ve Ruken Tekeş’in Aether adlı filmleri yer alıyor.
Programda yer alan filmlere buradan ulaşabilirsiniz.