MARYSE CONDÉ’DEN DOKUNAKLI BİR MÜCADELE HİKÂYESİ: BEN, TİTUBA – SALEM’İN KARA CADISI

Maryse Condé‘nin cadılıkla suçlanan kadınların simgeleşen ismi Tituba’nın çarpıcı hayat hikâyesini anlattığı romanı Ben, Tituba – Salem’in Kara Cadısı, Şirin Erkan Leitao’nun çevirisiyle Bilgi Yayınevi’nden çıktı.

Barbados adasında doğan Tituba, doğaüstü güçlere sahip Man Yaya tarafından şifacılık ve büyücülük konularında yetiştirilmiştir. Evlendiği Kızılderili John’la birlikte bir din adamına köle olarak satılır ve Boston’a, ardından Salem kasabasına sürüklendiği hayat mücadelesi başlar. Bu kasabada yaşayan püriten cemaatin histerik ortamında, 1692’deki ünlü Salem Cadıları davasında cadılıkla suçlanan ilk kadın olur, özgürlüğe kavuşabilmek adına büyük mücadeleler verir.

Condé’yi Grand Prix Littéraire de la Femme (Kadın Edebiyatı Büyük Ödülü) sahibi yapan roman, Tituba’yı doğduğu ülke Barbados’a, adada ilk zenci köle isyanlarının yaşandığı döneme geri döndürüyor. Kölelerin çektiği acılar, ırkçılık, kadınlara yönelik cadılık suçlamaları, kadın dayanışmasının ve feminizmin ilk kıpırtıları, ölüm sonrası hayata dair bakış, Condé’nin etkileyici kalemiyle okuyucunun doğrudan yüreğine tesir ediyor. Tituba’nın mücadelesi cadılıkla suçlanan tüm kadınların mücadelesine ilham veriyor.

Cevap Ver

Yorumunuzu giriniz
Adınızı giriniz