MARİ GEREKMEZYAN’IN COŞKU DOLU KISA HAYATI: KARADUT

Vildan Tekin ve Müjgan Tekin’in kaleme aldığı, Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun Karadut tablolarının ve meşhur Karadut şiirinin ilham kaynağı olan Mari Gerekmezyan’ın hikâyesini anlatan roman Karadut, A7 Kitap etiketiyle yayımlandı.

Kitap, Türkiye’nin ilk kadın heykeltıraşlarından biri olan Mari Gerekmezyan’ın yok sayılmasının ardındaki nedenlere değinerek sanat dünyasında güçlü bir kadın olarak yer alma mücadelesini ele alırken, Bedri Rahmi Eyüboğlu ile yaşadığı aşkın bu yok sayılmadaki etkisinin izlerini sürüyor. Mari’nin tüm bunlara inat, göğsünü gere gere toplumun yargılarına ve tabularına baş kaldırışını, olanları sineye çekmek yerine aşkının arkasında duruşunu işleyen roman, okuyucuları Mari’nin duygusal dünyasına doğru bir yolculuğa çıkarıyor.

1940’lı yıllarda yaşanan bu aşkı, bu aşkın perspektifinden doğan eserleri, Almanya’dan Türkiye’ye getirilen muhalif sanatçıları ve kurdukları Güzel Sanatlar Akademisi bağlamında anlatan roman, usta bir dille kaleme alınıyor. Büyük ressam ve şair Bedri Rahmi Eyüboğlu’nu, hünerli elleri ile usta bir heykeltıraş olacağı aşikâr Mari Gerekmezyan’ı ve aşkı uğruna ülkesini geride bırakan, isim değiştiren ve resim sanatında olan yeteneği ile herkesi büyüleyen Ernestine Hanım’ı anlatan Karadut, dönemin detaylarını incelikle işliyor.

Cevap Ver

Yorumunuzu giriniz
Adınızı giriniz