MAHİR BİR DENİZCİNİN BİLİNMEYEN HİKÂYESİ: NASUHZÂDE ALİ PAŞA

Akademisyen ve yazar Prof. Dr. Zekeriya Kurşun’un, II. Mahmud’un kaptanıderyası Nasuhzâde Ali Paşa’nın bilinmeyen yaşam öyküsünü bütün yönleriyle ve ayrıntılarıyla ele aldığı Nasuhzâde Ali Paşa ve Rum İsyanı isimli kitabı, VakıfBank Kültür Yayınları etiketiyle yayımlandı.

II. Mahmud dönemi kaptanıderyalarından Nasuhzâde Ali Paşa’nın 12 yıllık resmi hayat hikâyesine ve Sultan II. Mahmud’un saltanatının ilk yıllarına ışık tutan kitapta, donanmasını büyütmeyi ve güçlendirmeyi amaçlayan Osmanlı İmparatorluğu’nda, Nasuhzâde Ali Paşa’nın 1821’de kaptanıderyalığa getirilmesinin ardından tarihe geçmiş önemli olayların izi sürülüyor. 

Osmanlı arşiv belgelerinin, Nasuhzâde’nin aile arşivinin ve Avrupa gazetelerinin incelenerek dönemin ruhunu yansıtan ifadelerin korunduğu bu çalışma, aynı zamanda Osmanlı bahriyesinde klasik dönemin sonu ile modern dönemin ilki olan Kaptanıderya Ali Paşa hakkında bir biyografi niteliği taşıyor.

Yaşanan tarihi olaylar ışığında modern Türk ve Yunan tarihinin psikolojik zemininin incelendiği eser; Paşa’ya Karşı Bey: Tepedelenli Ali Paşa ve Nasuhzâde Ali Bey, Akdeniz’de İsyan ve Nasuhzâde Ali Bey, İstanbul ve Rum İsyanı, Mora’nın Düşüşü: Tripoliçe Katliamı ve Ali Bey’in Donanma Seraskerliği, Sakız Vakası ve Paşaların Kavgası, Akdeniz’de Ölüm ve Ali Paşa’dan Sonrası başlıklı yedi bölümden oluşuyor.

Cevap Ver

Yorumunuzu giriniz
Adınızı giriniz