Gastronomi alanında Türkiye’nin en köklü sivil toplum kuruluşlarından olan Mutfak Dostları Derneği tarafından, bu yıl 5’inci kez düzenlenen Altın Kaşık Gastronomi Ödülleri, düzenlenen törende sahipleri ile buluştu.
Four Seasons Sultanahmet ev sahipliğinde, Jumbo’nun katkılarıyla 17 Ocak 2024’te gerçekleşen 5. Altın Kaşık Gastronomi Ödülleri gecesinde on üç kategorideki ödüllerin kazananları açıklandı. Ödül gecesi; Türk gastronomi dünyasının önde gelen isimleri, basın mensupları ve kanaat önderlerinin de aralarında bulunduğu davetlilerin katılımı ile gerçekleşti.
Mutfak Dostları Derneği’nin 2018 yılında onur ödülü vererek başlattığı Altın Kaşık Gastronomi Ödülleri, küresel pandemi sebebiyle gastronomi sektörünün olağanüstü bir dönemden geçtiği 2020 ve 2021 yıllarında Altın Kaşık Pandemi Dönemi Özel Ödülleri ile yoluna devam etmiş, geçtiğimiz yıldan bu yana ise on bir ana kategori ve iki özel ödül ile sürmüştü.
5. Altın Kaşık Gastronomi Ödülleri gecesinde açıklanan ödüllerin kategorileri ve kazananları şöyle:
- Yılın Türk Şefi: Pınar Taşdemir, Araka
- Yılın Yabancı Şefi: Rudolf Van Nunen, Şans Restoran
- Yılın Genç Şefi: Ulaş Durmaz, The Red Balloon
- Yılın Pasta Şefi: Feray Aydoğdu
- Yılın Geleneksel Lokantası: Seraf
- Yılın Yabancı Konsept Lokantası: Çok Çok Thai
- Yılın Tek Ürün Geleneksel Lokantası: Aşçı Bacaksız
- Yılın Pastanesi veya Tatlı Evi: Baylan
- Yılın Ürün Satış Noktası: Cankurtaran Gıda
- Yılın Gastronomi Kitabı: Buyurun Ziyafete (Vedat Milor, İletişim Yayınları)
- Yılın Dijital Yayını: Yedik İçtik Podcast (Hülya Ekşigil, Deniz Alphan)
Gecede Tuğrul Şavkay Başarı Ödülü‘nü ülkemizdeki gastronomi kültürünün önemli unsurlarından baklavanın önde gelen temsilcisi Nadir Güllü aldı. Jüri Özel Ödülü ise 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş’ta meydana gelen iki büyük depremin ardından hızla harekete geçerek, depremden etkilenen bölgelerdeki gıda krizinin çözümü için seferber olan ve dünyada eşine zor rastlanacak dayanışma örneklerinden birini sergileyen, yüzlerce şef ve gönüllünün katkılarıyla bir araya gelen Acil Gıda Kolektifi’ne verildi.
Altın Kaşık Gastronomi Ödülleri
Altın Kaşık Gastronomi Ödülleri, Türkiye’de gastronomi alanında bir sivil toplum kuruluşunun başlattığı ve organize ettiği ilk ödül programı. Türk gastronomisine katkı sağlayan kişi ve kuruluşları ödüllendirmek, gastronomi dünyamızın çıtasının yükseltilmesine destek olmak amacıyla oluşturulan ve objektif kriterler içeren bir ön jüri ve ana jüri sistemi ile işleyen ödül programı, gastronomi kültürüne ilişkin kategorileriyle farklılaşıyor.