BOĞAZİÇİ’NİN BÜYÜLÜ SESİ: DENİZKIZI EFTALYA

Bilen Işıktaş’ın, yaşadığı dönemde efsaneye dönüşmüş, Türkiye’nin ilk assolistinin gölgede kalmış yaşam öyküsünü ele aldığı kitabı Denizkızı Eftalya, İletişim Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Bir Rum kızı nasıl en büyük yıldızlardan birisi hâline geldi? Nasıl bir müzik çevresine sahipti? Osmanlı’nın çözülüşünden Cumhuriyet’in modernleşme sürecine uzanan günlere nasıl tanıklık etmişti? Dönemin sosyal, kültürel arka planında, gündelik yaşamında neler oluyordu?

Sesinden âdeta bir dönemin ruhu yansıyan bir isimdi Denizkızı Eftalya; Boğaziçi’nin ta kendisiydi, nefesiydi. Boğaz’da yankılanan, plaklara kaydedilen sesi bir dönemin eğlence yaşamına damga vurmuştu.

Denizkızı Eftalya portresinin nasıl bir zeminde şekillendiğini ortaya koyan Işıktaş, Türkiye’deki eğlence ve müzik dünyasındaki değişimi de onun üzerinden okuyarak çok boyutlu bir çalışmaya imza atıyor. Huzurunda defalarca konser verdiği Mustafa Kemal Atatürk’ten Nâzım Hikmet’e, Safiye Ayla’dan Afife Jale’ye, sazendelerden gazetecilere onlarca kişinin Eftalya’yla kol kola bir resmigeçidini sunuyor.

Cevap Ver

Yorumunuzu giriniz
Adınızı giriniz