Devlet Halk Dansları Topluluğu’nun, Anadolu’nun “Derviş”i Yunus Emre’nin sevgiyi, aşkı ve gerçeği arama çabasından ilham alarak sahneye taşıdığı “Derviş” dans gösterisi, 27 Aralık’ta, Atatürk Kültür Merkezi’nde sanatseverlerle buluşacak.
Anadolu’nun gözü, kulağı, söyleyen, konuşan dili olan Yunus Emre’nin yaşam öyküsünden ilham alınarak hazırlanan, 80 dansçının yer aldığı görkemli gösteri, büyük ozanın eşsiz mirasına bir saygı duruşu niteliği taşıyor.
Senaryosunu İskender Pala’nın yazdığı, genel sanat yönetmenliğini Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ömer Faruk Belviranlı’nın üstlendiği “Derviş”, Yıldız Çankaya Sargın’ın sanat yönetmenliğinde sahneleniyor. Gösteri, Taptuk Dergâhı’na girmeden önce bir Anadolu köylüsü olarak yola çıkan Yunus’u, dergahta olgunlaşan Allah sevgisini, aşk ve güzel ahlâkla ilgili düşüncelerini, İslam tasavvufunu işleyerek yücelişini ve Yunus’tan bugüne ulaşan sevgi, barış ve dostluk dilinin ilâhilerini, türkülerini, şiirlerini çok yönlü bir sahne uygulaması ile sunuyor.
Yunus Emre’nin sevgiyi, aşkı ve gerçeği arama çabasını anlatan temsilin arka planında “Anadolu Türklüğü”nün Moğol akın ve yağmalarıyla ortaya çıkan kıtlık ve kuraklıklarla mücadelesi görülürken, Yunus Emre’nin yaşam öyküsü üç ayrı zaman diliminde anlatılıyor.
“Derviş” dans gösterisi biletlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Büyük ve şahane bir ekip bu gösteriyi hazırlamış, besbelli ki çok büyük bir çaba var arka planda. Herkesin ellerine emeğine sağlık çok beğendik gerçekten. Sadece naçizane bir eleştiri yapmak isterim ki Yunus Emre’nin hayatı, tasavvufu anlatılırken o kadar coşkulu bir müzik ve sahne oyunlarının bu hayat ile bağdaştırılması bize biraz uyumsuz geldi. Bir yandan ‘hu’ çeken Yunus ile Taktuk Emre var hemen ardından horon halay klasik dans birbiri ile örtüşmemiş. Yunus ile dans ayrı ayrı sergilenseydi iki ayrı tat olurdu.